Vse za davčne blagajne

Kaj potrebujete za davčno blagajno?

Preden boste pričeli z izdajanjem računov in davčnim potrjevanjem računov, morate vsi zavezanci za davčno potrjevanje računov sprejeti interni akt. V internem aktu popišete svoje poslovne prostore, dodelite tem poslovnim prostorom oznake in določite pravila za dodeljevanje zaporednih številk računov.

Internega akta ni treba pošiljati na FURS, lahko pa ga davčni organ zahteva od vsakega zavezanca v okviru morebitnega davčnega inšpekcijskega nadzora.

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je na svojih spletnih straneh objavila več primerov internega akta, na osnovi katerih pripravite svoj interni akt. Vzorci se razlikujejo glede na to, ali poslujete v enem poslovnem prostoru in uporabljate zgolj eno elektronsko napravo za izdajanje računov ali poslujete v več poslovnih prostorih in uporabljate več elektronskih naprav za izdajanje računov. Vzorci internega akta pa se razlikujejo tudi glede na način številčenja računov, ki ga boste sprejeli in uporabljali.

Tukaj najdete vzorec internega akta.

Za izvajanje davčnega potrjevanja računov pri finančni upravi oziroma za uporabo davčne blagajne potrebujete namensko digitalno potrdilo. Gre za brezplačno potrdilo v elektronski obliki, ki bo namenjeno le za izvajanje davčnega potrjevanja računov.

Kako do potrdila?

Vlogo za pridobitev digitalnega potrdila lahko vložite elektronsko preko portala eDavki. Če ne uporabljate sistema eDavki, lahko za pridobitev namenskega digitalnega potrdila pooblastite koga drugega, na primer računovodski servis.

Na edavki.durs.si izberete v rubriki »Davčno potrjevanje računov« zahtevek za pridobitev namenskega digitalnega potrdila z oznako DPRPridobitevDP. Zahtevate lahko enega ali več namenskih digitalnih potrdil. Potrdila bodo lahko nameščena na posamezni elektronski napravi ali centralno.

Po oddaji zahtevka boste prejeli na portalu eDavki referenčno številko in geslo za prevzem namenskega certifikata, s katerim boste lahko prevzeli namensko digitalno potrdilo, ki je veljavno 5 let. To potrdilo (datoteko) nato zavezanec ali ponudnik storitve davčne blagajne namesti v program davčne blagajne.

Podrobnejša navodila najdete tukaj.

Zavezanec za davčno potrjevanje računov je dolžan v poslovnem prostoru na vsaki elektronski napravi za izdajanje računov ali na drugem vidnem mestu objaviti obvestilo o obveznosti izdaje računa in izročitve tega kupcu ter o obveznosti kupca, da prevzame in zadrži izdani račun.

Prenesi obvestilo kot PDF datoteko.

Kako poteka davčno potrjevanje računov? Gre za postopek, s katerim FURS pred izdajo potrdi vsak izdani račun plačan z gotovino. Da bo vse teklo nemoteno potrebujete ustrezno davčno blagajno skladno z zakonskimi zahtevami in ki bo omogočala nemoteno komunikacijo s FURS. Elektronska naprava oziroma davčna blagajna ustvari elektronsko podpisano XML datoteko s podatki o izdanem računu in jo pošlje na FURS. Informacijski sistem FURS preveri poslane podatke in pošlje elektronski napravi enkratno identifikacijsko oznako računa (EOR), ki se bo izpisala na računu.

Davčno potrjevanje računov poteka v treh korakih:

  • pošiljanje podatkov o računu davčnemu organu (FURS),
  • obdelava podatkov o računu in dodelitev enkratne identifikacijske oznake računa (EOR) v informacijskem sistemu davčnega organa,
  • pošiljanje enkratne identifikacijske oznake računa (EOR) zavezancu.

Za dodelitev oznake računa EOR:

  • morate posredovati vse predpisane podatke o računu in
  • morajo biti podatki na računu podpisani z namenskim digitalnim potrdilom.

Ta izmenjava podatkov se izvaja v zelo kratkem času in omogoča izdajo računa z navedbo oznake EOR, kar dokazuje, da je bil račun potrjen oziroma evidentiran pri davčnemu organu.

Preden se odločite za nakup davčne blagajne vam predlagamo, da podrobno razmislite o vaših potrebah, saj so na voljo davčne blagajne za povsem enostavne potrebe kot tudi tiste, ki zadostijo potrebam zahtevnejših trgovskih verig. Programsko opremo davčna blagajna lahko enostavno namestite na elektronsko napravo kot so telefon, tablica, računalnik ali blagajna.

Prav tako bodite pozorni pri nakupu davčne blagajne, da vam bo ponudnik nudil vso ustrezno podporo, vam uredil ustrezno povezavo s FURS-om, da vam bodo na voljo, ko boste potrebovali pomoč pri izpadu povezave, da boste imeli pomoč pri morebitnih inšpekcijskih pregledih, da boste imeli zagotovljene nadgradnje…

Če potrebujete pomoč in dodatne informacije pri uvedbi davčne blagajne, nas kontaktirajte in z veseljem vam pomagamo z informacijami in nasveti in skupaj bomo našli najugodnejšo rešitev za vašo dejavnost in vaše potrebe. Pokličite nas na 02 460 44 00 ali nam pišite na info@optipos.net.

BREZPLAČEN E-VODIČ

Kaj morate vedeti pred nakupom davčne blagajne?

Da bo odločitev pri izbiri davčne blagajne in uvedba davčne blagajne lažja, smo za vas pripravili brezplačen priročnik, v katerem najdete vse, kar morate vedeti, preden se odločite za nakup davčne blagajne.