Splošni pogoji poslovanja

Podatki o podjetju

OPTIMA solutions, družba za trgovino in storitve d.o.o.
Ukrajinska ulica 24 a, 2000 Maribor, Slovenija
Matična št.: 6391982000
ID za DDV: SI19677880
Direktor: Peter Žižek
TRR: IBAN SI56 10100 00544 73255 (Banka Intesa SanPaolo Koper d.d.)
Telefon: 02 460 44 00
E-mail: info@optipos.net

Družba registrirana pod Srg 2013/26683. Podjetje je davčni zavezanci in smo zavezani plačevanju davka na dodano vrednost po 76. členu, Zakona o davku na dodano vrednost.

Kupca zavezujejo splošni pogoji veljavni v trenutku nakupa oziroma oddaje spletnega naročila.

Splošni pogoji poslovanja obravnavajo delovanje Optipos.net, pravice uporabnika ter poslovni odnos med ponudnikom in kupcem. Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine Optipos.net so usklajeni z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot) in s priporočili Gospodarske zbornice Slovenije. Uporaba spletne trgovine Optipos.net pomeni, da sprejemate te Splošne pogoje poslovanja. Družba OPTIMA solutions d.o.o. si  pridržuje pravico do spremembe pogojev na spletni strani optipos.net.

Optipos.net je spletna trgovina, ki jo upravlja podjetje OPTIMA solutions d.o.o., Ukrajinska ulica 24 a, 2000 MARIBOR, v nadaljevanju ponudnik. Ob opravljenem nakupu oziroma pravilno izpolnjenem obrazcu za naročanje blaga, vsak obiskovalec spletne trgovine Optipos.net postane hkrati tudi uporabnik.

Vrste uporabnikov

 • Neznani uporabnik: v tem primeru bomo z vašim soglasjem ob obisku naše spletne strani podatke zbirali preko piškotkov z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti, štetja števila uporabnikov na spletnem mestu, varnosti in zagotavljanja nemotenega delovanja spletnih strani.
 • Registrirani uporabnik ali gost: Pravico do nakupa v spletni trgovini Optipos.net imajo tako registrirani uporabniki kot tudi gostje, ki lahko opravijo hitri nakup brez registracije. Ob registraciji v spletno trgovino pridobi uporabnik uporabniško ime, ki je lahko enako njegovemu e-naslovu, in geslo. Uporabnik lahko svoje geslo in e-naslov kadarkoli spremeni.
 • Naročnik na e-novice: v tem primeru nam zaupate vaš elektronski naslov za prejemanje e-novic in ime. Od prejemanja e-novic se lahko kadarkoli odjavite ob kliku na povezavo v nogi e-novic in s tem izbrišete iz naših seznamov.

Dostop do informacij

Ponudnik Optipos.net se zavezuje, da bo kupcu vedno zagotovil naslednje informacije:

 • identiteto svojega podjetja (ime in sedež podjetja, matično in davčno številko),
 • kontaktne podatke, ki omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon),
 • bistvene značilnosti blaga oziroma storitev (vključno s poprodajnimi storitvami in garancijami),
 • dostopnost izdelkov (vsak izdelek ali storitev, ki je v ponudbi na spletni strani, naj bi bil dostopen v razumnem roku),
 • pogoje dostave izdelka (način, kraj in rok dostave),
 • vse cene so jasno in nedvoumno določene z nedvoumnim prikazom ali vsebujejo DDV in strošek dostave,
 • način plačila in dostave,
 • časovno veljavnost ponudbe,
 • rok, v katerem je možno odstopiti od pogodbe in pogojih za odstop, vključno s podatkom o tem, če in koliko stane uporabnika vračilo izdelka,
 • pojasnjen postopek v primeru pritožbe z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

Načini plačila in plačilni pogoji

Spletna trgovina Optipos.net ponuja naslednje načine plačila:

PLAČILO PO PREDRAČUNU na TRR ponudnika

Če želi uporabnik svoje naročilo plačati preko predračuna, to posebej označi na obrazcu za oddajo naročila v spletni trgovini. Uporabnik plača naročeno blago po predračunu z nakazilom na TRR ponudnika. Ko je plačilo na bančnem računu ponudnika, bo ponudnik blago v obljubljenem dobavnem roku poslal preko dostavne službe na zahtevani naslov uporabnika. Če je uporabnik v svojem naročilu označil osebni prevzem, bo ponudnik uporabnika obvestil o možnem prevzemu, ko bo blago za to pripravljeno. Blago za osebne prevzeme je možno prevzeti na naslovu OPTIMA solutions d.o.o., Ukrajinska ulica 24 a, 2000 MARIBOR.

PLAČILO PO POVZETJU

Če želi uporabnik naročilo plačati po povzetju – ob dostavi na njegov naslov, to posebej označi pri oddaji naročila. Znesek naročila plača dostavljavcu z gotovino, ko mu le-ta dostavi naročeno blago na zahtevan naslov. Pri plačilu po povzetju se obračuna in plača Pošti Slovenije poleg kupnine tudi strošek dostave in strošek provizije za plačilo zneska z UPN nalogom po ceniku Pošte Slovenije. Če se želi uporabnik znesku provizije izogniti, je priporočljivo izbrati način plačila po predračunu ali plačilo z gotovino ob osebnem prevzemu v poslovalnici ponudnika.

PLAČILO S KREDITNO KARTICO

Plačilo je možno s kreditno kartico Mastercard, Visa, Maestro, Discover preko plačilnega sistema Braintree. Ko je sistem za kartično poslovanje potrdil izvršeno plačilo s kartico, bo ponudnik blago v obljubljenem dobavnem roku poslal preko dostavne službe na zahtevani naslov uporabnika. Če je uporabnik v svojem naročilu označil osebni prevzem, bo ponudnik uporabnika obvestil o možnem prevzemu, ko bo blago za to pripravljeno. Blago za osebne prevzeme je možno prevzeti na naslovu OPTIMA solutions d.o.o., Ukrajinska ulica 24 a, 2000 MARIBOR. 

IZDAJA RAČUNA

OPTIMA solutions d.o.o. po dostavi in plačilu naročenih artiklov kupcu pošlje tudi račun in sicer v pdf formatu na e-naslov kupca. Na računu sta razčlenjena cena in vsi stroški v zvezi z nakupom. Kupec je dolžan preveriti pravilnost podatkov pred oddajo naročila.

Obvestilo o obveznosti izdaje računa

Naročilo

Kupoprodajna pogodba (naročilo) se pošlje uporabniku preko elektronske pošte po izvedenem uspešno oddanem naročilu in je v elektronski obliki shranjena na strežniku ponudnika. Uporabnik lahko kopijo te pogodbe tudi naroči preko e-pošte: info@optipos.net ali telefonske številke 02 460 44 00. Ponudnik nato ta izvod pošlje uporabniku po pošti v pisni obliki ali v elektronski obliki na željen e-poštni naslov uporabnika.

Cene in dobavni roki

Vse cene v spletni trgovini Optipos.net so navedene v EUR. Pri vsakem artiklu sta navedeni obe ceni, in sicer cena brez DDV in cena z vključenim DDV. Veljajo cene, ki so objavljene v trenutku oddaje naročila.

Dobavni roki, objavljeni za posamezne izdelke, so predvideni dobavni roki glede na logistične podatke in podatke o zalogah izdajnih skladišč ali skladišč ponudnikovih dobaviteljev. Zaradi različnih dejavnikov, na katere ponudnik nima direktnega vpliva, so možna odstopanja. Dobavni rok se lahko v času od oddaje naročila do pričetka obdelave naročila tudi spremeni, o čemer bo uporabnik takoj obveščen.

Cene veljajo tako za registrirane kupce spletne trgovine Optipos.net kot tudi za goste spletne trgovine in tudi za tiste kupce, ki opravijo nakup po drugačni poti (telefonsko naročilo, nakup v poslovalnici in podobno). Registrirani uporabnik postane uporabnik ob oddaji naročila preko spletne košarice na spletnem mestu Optipos.net.

Postopek nakupa

NAROČILO IN ODDAJA NAROČILA    

Uporabnik izbere želen izdelek in s klikom na gumb »Dodaj v košarico« dostopa do obrazca za naročanje tega izdelka. Uporabnik v obrazec vpiše vse potrebne podatke in odda naročilo s klikom na gumb »Kupite sedaj«.

Po oddaji naročila uporabnik prejme obvestilo o oddanem naročilu po elektronski pošti. S tem je naročilo sprejeto v čakalno vrsto. V tej fazi ima uporabnik možnost preklicati naročilo preko elektronske pošte ali telefona. Pogodbo oziroma naročilo lahko sklene uporabnik tudi po telefonu, elektronski pošti ali internetu preko spletne trgovine z zgoraj opisanim postopkom.

Napake, popravke ali dodatke k naročilu lahko uporabnik sporoči po elektronski pošti info@optipos.net ali telefonu 02 460 44 00 in ponudnik bo upošteval vse uporabnikove pripombe in spremembe.

V primeru uspešno oddanega naročila se uporabniku po oddaji naročila izpiše tudi besedilo s potrditvijo oddaje naročila. Če tega teksta uporabnik ne vidi in hkrati ne prejme potrditvene e-pošte na elektronski naslov, pomeni da je prišlo do tehnične napake ali so bili vneseni podatki napačni. V tem primeru je treba postopek ponoviti ali kontaktirati ponudnika na telefonsko številko 02 460 44 00 ali po elektronski pošti info@optipos.net.

NAROČILO POTRJENO 

Po preteku do dveh ur oziroma najkasneje v roku 72 ur od sprejema naročila v čakalno vrsto ponudnik naročilo pregleda, preveri zalogo in naročilo potrdi ali z razlogom zavrne. Ponudnik si pridržuje pravico, da po potrebi za preverjanje podatkov ali zaradi zagotavljanja točnosti dobave pokliče kupca na njegovo kontaktno telefonsko številko. Ob potrditvi naročila ponudnik obvesti uporabnika po elektronski pošti ali telefonu o predvidenem roku dostave. Pogodba o nakupu naročenih artiklov med kupcem in ponudnikom je na tej stopnji sklenjena.

BLAGO POSLANO       

Ponudnik v obljubljenem roku blago zapakira ter odpošlje. Če je ob naročilu uporabnik navedel osebni prevzem na naslovu ponudnika, ponudnik uporabnika obvesti, ko je blago pripravljeno za prevzem.

Pravica do odstopa od nakupa in vračilo blaga

Pri pogodbah, sklenjenih na daljavo, ima potrošnik pravico, da v 14 dneh od prevzema blaga dobavitelju sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za tako odločitev. Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je neposreden strošek vračila blaga. O nameravanem vračilu uporabnik ponudnika najprej pisno obvesti na naslov podjetja OPTIMA solutions d.o.o., Ukrajinska ulica 24 a, 2000 MARIBOR, dodatno lahko še na e-naslov info@optipos.net. Uporabnik mora blago vrniti v 14 dneh po sporočilu o odstopu od pogodbe. Vračilo plačila mora podjetje opraviti takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v tridesetih dneh po prejemu sporočila o odstopu od pogodbe.

Prejeto blago mora uporabnik vrniti nepoškodovano in v nespremenjeni količini v originalni embalaži, ki ne sme biti prelepljena, in z vsemi pripadajočimi dodatki (navodili za uporabo, garancijskimi listi, prozornimi zaščitnimi folijami…), razen če je blago uničeno, pokvarjeno, izgubljeno ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv uporabnik.

Za lažje razumevanje pravic o vračilu izdelkov je v nadaljevanju pojasnilo tržnega inšpektorata (Informacije – Glasilo Trgovinske zbornice Slovenije, 20. januar 2012, številka 3):

Pri pravici do odstopa od pogodbe, sklenjene na daljavo, je treba vedeti, da gre za odstop od pogodbe, ne da bi bilo s stvarjo samo karkoli narobe, pač pa gre ta pravica potrošniku že zaradi same narave pogodbe – sklenitev pogodbe na daljavo. Pri pravici do odstopa od pogodbe namreč ne gre za to, da potrošnik ne bi vedel, kaj kupuje (načeloma potrošnik tudi pri ostalih stvareh ve, kaj naroča), temveč zgolj za to, da o svoji odločitvi v zakonsko predvidenem roku premisli in v primeru, da je bila ta odločitev prenagljena, spremeni svojo odločitev in odstopi od pogodbe.

Prav tako je treba vedeti, da sklenitev pogodbe na daljavo potrošniku ne daje več pravic, kot sicer sklenitev pogodbe na klasičen način (to je z obiskom v prodajalni). Tako potrošnik ne more in ne sme prejetega blaga neovirano uporabljati ves čas do odstopa od pogodbe, saj tukaj ne gre za nakup na preizkušnjo, kjer bi bil preizkus blaga pogoj za ohranitev pogodbe v veljavi. Potrošnik tako sme opraviti ogled in preizkus prejetega blaga zgolj v obsegu, kot je to nujno potrebno za ugotovitev dejanskega stanja in kot je to običajno v prodajalnah. Vsakršno »preizkušanje«, ki odstopa od navedenega, je mogoče šteti za uporabo blaga, kar pomeni, da potrošnik s tem izgubi pravico do odstopa od pogodbe.

Pravica do odstopa od pogodbe ne daje potrošniku nobene pravice več, pač pa samo možnost, da tudi po tem, ko že prejme blago, ponovno premisli svojo odločitev o nakupu in v primeru, da je bila ta odločitev prenagljena, spremeni svojo odločitev in odstopi od pogodbe, ne daje pa mu pravice uporabe blaga.

Če naročilo izvede pravna ali fizična oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost, ne glede na njeno pravnoorganizacijsko obliko ali lastninsko pripadnost, zanjo določila tega poglavja ne veljajo. Zahtevke za vračilo blaga bomo v teh primerih obravnavali individualno in pri tem v največji možni meri upoštevali vse razloge in okoliščine ter možnosti, ki nam jih zagotavljajo naši dobavitelji. 

Kaj storiti v primeru prejema poškodovanega blaga

V primeru vidne poškodbe embalaže ali blaga mora biti reklamacija uporabnika ponudniku ali dostavni službi podana takoj ob prejemu takega blaga. Uporabnik takega blaga ni dolžan sprejeti in lahko pošiljko zavrne.

V primeru, da je paket fizično poškodovan, v njem manjka vsebina ali kaže znake odprtja ali so izdelki v paketu poškodovani, vendar je uporabnik tak paket vseeno prevzel, ker teh znakov na embalaži ali na samih izdelkih ni takoj opazil ali pa so bili prikriti, mora uporabnik sprožiti postopek reklamacije pri dostavljavcu ali pri ponudniku.

Če obstaja sum, da je poškodba nastala med dostavo izdelka in jo je povzročila prevozna služba, poteka reklamacija tako, da paket prinesete na najbližjo enoto dostavne službe v enakem stanju, kot ste ga prejeli (brez da bi karkoli dodali ali odstranili, obvezno zapakiran v ali vsaj s priloženo originalno embalažo, ki je hkrati največkrat tudi pokazatelj vzroka nastanka poškodbe), ter izpolnite zapisnik o poškodovani pošiljki. Lahko pa se z dostavno službo, ki je izdelek dostavila dogovorite, da vas na vašem naslovu obišče njihov uslužbenec, ki v vaši prisotnosti izpolni zapisnik o poškodovani pošiljki in nato ponudnik poskrbi za potrebno zamenjavo izdelka. Ponudnik se z uporabnikom dogovori o ustrezni rešitvi. V primeru poškodb, ki so za uporabnika sprejemljive in bi uporabnik tak izdelek zadržal, ponudnik lahko izda finančni dobropis po ocenitvi škode. Če pa je poškodba prevelika in za uporabnika nesprejemljiva, ima uporabnik pravico do zamenjave izdelka. Skupaj z dostavno službo ponudnik poskrbi, da bo reklamacija rešena v najkrajšem možnem času.

Uporabniku priporočamo, da paket pred prevzemom pregleda in preveri vsebino v navzočnosti dostavljavca.

Reklamacije

STVARNA NAPAKA

Reklamacijo iz naslova stvarne napake lahko potrošnik uveljavlja za vsak kupljeni izdelek, ki ima garancijo in tudi tiste brez nje. Tako lahko potrošnik zaradi napake na izdelku, za katerega je bila dana garancija, uveljavlja pravice iz stvarne napake. Vendar v tem primeru ne more hkrati uveljavljati tudi pravic iz garancije, če jo izdelek ima. Potrošnik mora ob uveljavljanju pravic iz stvarnih napak to jasno izraziti v pisni obliki.

Iz naslova stvarne napake lahko potrošnik napako reklamira pri prodajalcu v roku 2 mesecev od odkritja stvarne napake, najkasneje pa v roku 2 let, ko je bilo blago prevzeto s strani uporabnika.

Potrošnik lahko po lastni izbiri zahteva odpravo napake, vračilo plačanega zneska v sorazmerju z napako, zamenjavo blaga ali vračilo plačanega zneska. Pri uveljavljanju pravic iz tega naslova mora potrošnik ponudniku v obvestilu o napaki natančneje opisati napako in ponudniku omogočiti, da izdelek pregleda. Če napaka ni sporna, mora ponudnik čim prej, najkasneje pa v roku 8 dni, ugoditi potrošnikovemu zahtevku. Če pa o napaki obstaja spor, mora ponudnik v roku 8 dni podati potrošniku pisen odgovor.

Napaka je stvarna:

 • če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet,
 • če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo uporabnik kupuje, ki pa je bila ponudniku znana oziroma bi mu morala biti znana,
 • če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane,
 • če je ponudnik izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Garancija

Garancijo lahko uporabnik uveljavlja za izdelke, za katere je obvezna garancija kot jo določa Pravilnik o blagu, za katerega se izda garancija za brezhibno delovanje (UL RS, št. 14/12). Seveda je možno, da se garancija nudi tudi prostovoljno za dodatne izdelke oziroma storitve.

V garancijskem roku lahko uporabnik od garanta zahteva brezplačno odpravo napake. Če odprava napake ni možna v skupnem roku 45 dni, lahko potrošnik zahteva zamenjavo za nov enak ali ekvivalenten izdelek ali vračilo kupnine, v kolikor izdelka ni mogoče nadomestiti z ustreznim.

Dostava in osebni prevzem

Ponudnik mora blago oziroma storitev dostaviti v obljubljenem času. Pogodbeni partner za dostavo pošiljk je Pošta Slovenije, vendar si ponudnik pridržuje pravico izbrati drugo dostavno službo, če bo s tem lahko naročilo izpolnil bolj učinkovito.

Osebni prevzem naročenega blaga je možen na naslovu ponudnika OPTIMA solutions d.o.o., Ukrajinska ulica 24 a, 2000 MARIBOR.

STROŠEK DOSTAVE

Strošek dostave je naveden v spodnji tabeli in je odvisen od teže pošiljke in se izpiše v ponudbi oziroma prišteje v spletni košarici pred in ob izdaji naročila. Stroški dostave so enotni za celo Slovenijo.

Za naročila v vrednosti 200,00 € + DDV ali več, je dostava brezplačna in bo tako tudi prikazano v ponudbi oziroma spletni košarici.

Teža od
Teža do
Cena
0
2 kg
4 €
2,01 kg
5 kg
5 €
5,01 kg
10 kg
6 €
10,01 kg
15 kg
7 €
15,01 kg
20 kg
8 €
20,01 kg
25 kg
10 €
25,01 kg
11 €

ČAS DOSTAVE

Dostava se vrši med tednom po urnikih dostave Pošte Slovenije, ki je različen za različne kraje. Praviloma se blago odpremljeno do 14.00 ure dostavi naslednji delovni dan dopoldan. V soboto pa v dopoldanskem času (če v naslovnem kraju Pošta Slovenije dostavlja ob sobotah) le, če to izrecno zahteva uporabnik in to na naslov, ki je bil vnesen ob oddaji naročila.

Če je naslov za dostavo drugačen kot naslov za račun, je treba takšen naslov dodatno vpisati v obrazcu za naročilo. Če je ob nakupu za način plačila izbrano gotovinsko plačilo ob prevzemu,je treba poskrbeti, da bo imel prejemnik pošiljke pri sebi dovolj gotovine za plačilo odkupnine. V nekaterih primerih je možna tudi dostava izven delovnega časa dostavne službe, možne so tudi dostave ob dogovorjenih urah oziroma dostave po hitrejših dostavnih poteh. O teh možnosti se posvetujte s ponudnikom spletne trgovine Optipos.net, strošek tako dogovorjenih dostav s posebnimi željami se lahko razlikuje od zgoraj navedenih pogojev običajne dostave.

Če prejemnika v času dostave ni na navedenem naslovu za dostavo, bo kurir/dostavljavec pustil sporočilo, na podlagi katerega se dogovorite za ponovno dostavo oziroma prevzem. V primeru da dostavlja pošiljko Pošta Slovenije, pa vas blago čaka za prevzem na najbližji poštni enoti. Za lažje vročanje naročene pošte vam priporočamo, da ob naročilu pustite še telefonsko številko, na kateri boste dosegljivi.

HITROST DOSTAVE

Kako hitro bo naročeno blago pri vas, je odvisno od številnih dejavnikov. Če je naročeno blago na zalogi v našem skladišču in naročilo oddate na delovni dan do 12. ure, bo blago odpremljeno z naše strani še isti dan, če je na zalogi. Če katerega od naročenih izdelkov nimamo na zalogi, bo vaša pošiljka odpremljena isti dan, ko prejmemo izdelke. Naši komercialisti vas bodo preko e-pošte ali po telefonu obvestili o stanju zaloge in o predvidenem dobavnem roku in o času dostave. Dostavo opravi dostavna služba, običajno naslednji delovni dan od dneva odpreme, vendar najkasneje v roku treh delovnih dni.

Oddaja odpadne električne in elektronske opreme

Ob nakupu nove električne in elektronske opreme lahko na sedežu podjetja OPTIMA solutions d.o.o., Ukrajinska ulica 24 a, 2000 MARIBOR brezplačno oddate odpadno električno in elektronsko odpremo. Odpadna električna in elektronska oprema, ki jo boste prepustili, mora biti po namenu uporabe in razvrstitvi v razred električne in elektronske opreme enaka dobavljeni/kupljeni. Prav tako mora biti število oddanih kosov enako številu dobavljene električne in elektronske opreme

Pritožbe in spori

OPTIMA solutions d.o.o. spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov in se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost zagotavljanja učinkovitega sistema obravnavanja pritožb.

V primeru težav se kupec obrne na prodajalca OPTIMA solutions d.o.o. preko telefonske številke 02 460 44 00 ali elektronske pošte na info@optipos.net. Pritožba se odda prek e-poštnega naslova info@optipos.net. Postopek obravnave pritožbe je zaupen.

OPTIMA solutions d.o.o. se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniškega spora, vsaj kar zadeva sodno reševanje, njegova nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in potrebnim časom ter stroški, ki nastanejo zaradi reševanja samega spora. To je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem. Zato si OPTIMA solutions d.o.o. prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

V primeru sodnega reševanja sporov je pristojno sodišče po stalnem prebivališču potrošnika. 

IZVENSODNO REŠEVANJE SPOROV

Skladno z zakonskimi normativi OPTIMA solutions d.o.o. ne priznava nobenega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora, ki bi ga potrošnik lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov. OPTIMA solutions d.o.o., ki kot ponudnik blaga in storitev omogoča spletno trgovino na območju Slovenije, na svoji spletni strani objavlja elektronsko povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov (SRPS). Platforma je na voljo potrošnikom na povezavi tukaj.

Navedena ureditev izhaja iz Zakona o izvensodnem reševanju potrošniških sporov, Uredbe (EU) št. 524/2013 Evropskega parlamenta in Sveta o spletnem reševanju potrošniških sporov ter spremembi Uredbe (ES) št. 2016/2004 in Direktive 2009/22/ES.

Varnost in pravica do zasebnosti

Po Predpisih o varovanju osebnih podatkov skrbno varujemo vaše podatke pred izgubo, zlorabo, nepooblaščenim dostopom ali razkrivanjem, spreminjanjem ali uničenjem. Podatki so shranjeni v strežnikih, zaščitenih s geslom in z omejenim dostopom. Spletna trgovina Optipos.net dobro skrbi za varnost vaših osebnih podatkov in spoštuje vaše izbire za njihovo nameravano rabo. Uporabnikovi podatki v nobenem primeru ne bodo predani tretji osebi.

KOMUNIKACIJA

Podjetje OPTIMA solutions d.o.o. bo stopilo v stik z uporabnikom preko sredstev komunikacij na daljavo le, če to uporabnik dovoljuje. Oglasna elektronska in/ali SMS sporočila bodo vsebovala naslednje sestavine:

 • jasno in nedvoumno bodo označena kot oglasna sporočila
 • pošiljatelj bo jasno razviden
 • različne akcije, promocije in druge tržne tehnike, bodo označene kot takšne. Prav tako bodo jasno določeni pogoji udeležbe v njih
 • jasno bo predstavljen način odjave od prejemanja oglasnih sporočil,
 • željo uporabnika, da ne želi prejemati oglasnih sporočil, bo podjetje OPTIMA solutions d.o.o. izrecno spoštovalo.

VARSTVO OSEBNIH PODATKOV

Upravljavec osebnih podatkov in kontaktni podatki

Ta politika velja za obdelavo (uporabo) katerihkoli osebnih podatkov, ki ga izvaja družba OPTIMA solutions d.o.o. (upravljavec) ali ki se izvaja v imenu upravljavca.

Podatki o upravljavcu:

OPTIMA solutions, družba za trgovino in storitve d.o.o.
Ukrajinska ulica 24 a, 2000 Maribor, Slovenija
Matična št.: 6391982000
ID za DDV: SI19677880
Direktor: Peter Žižek
Telefon: 02 460 44 00
E-mail: info@optipos.net

Na tej strani lahko redno spremljate vse spremembe povezane z varstvom osebnih podatkov.

V OPTIMA solutions d.o.o. in še posebej naši spletni trgovini Optipos.net spoštujemo vašo zasebnost ter varujemo vaše podatke.

Vaši osebni podatki, njihovo zbiranje in uporaba predstavljajo neločljiv del Splošnih pogojev našega poslovanja in jih je mogoče v celoti tolmačiti le v povezavi z njimi, zato priporočamo, da jih preberete v celoti.

Poslujemo skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) in Evropsko uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Katere osebne podatke obdelujemo

 • Osnovni kontaktni podatki (ime, priimek, telefonska številka, e-naslov);
 • Podatki o uporabi naših spletnih strani (kliki na povezave, porabljen čas) in podatki glede odziva na naša e-poštna sporočila (ali je bilo sporočilo odprto, na katere povezave ste kliknili);
 • Podatki, ki jih potrebujemo za izpolnitev pogodbe in dostavo kupljenega blaga (predmet nakupa, cena, naslov za dostavo, DDV številka v primeru nakupa pravne osebe, čas dostave, način plačila, datum plačila, podatki o reklamacijah, podatki o izdanem računu ipd.).

Pravne podlage za obdelavo osebnih podatkov

Vaše osebne podatke lahko obdelujemo na naslednjih pravnih podlagah:

 • kadar je to potrebno za izpolnitev naših zakonskih obveznosti (npr. izdaja računov za kupljeno blago);
 • kadar je obdelava vaših osebnih podatkov potrebna za sklenitev in izpolnitev pogodbe, ki ste jo sklenili z nami ali ker ste od nas želeli ponudbo;
 • kadar ste za obdelavo svojih osebnih podatkov podali privolitev za obdelavo za posamezen namen obdelave, pri čemer imate vedno pravico, da dano privolitev prekličete;
 • kadar imamo za obdelavo vaših osebnih podatkov zakonit interes (ko vam pošljemo e-pošto v primeru, da ste zapustili nakupovalno košarico na naši spletni strani brez dokončanja nakupa).

Nameni obdelave osebnih podatkov

Vaše osebne podatke lahko uporabljamo za enega ali več navedenih namenov:

 • komuniciranje z vami glede zagotavljanja naših storitev ter odgovarjanja na vaša povpraševanja;
 • sklenitev pogodbe in izpolnitev obveznosti, ki izhajajo iz sklenjene pogodbe, torej izvedbo vaših naročil;
 • tržno komuniciranje (pošiljanje e-pošte in SMS sporočil);
 • za uveljavljanje kakršnihkoli pravnih zahtevkov in reševanje sporov;
 • za statistične analize o prodaji našega blaga in o uporabi naših spletnih strani, pri čemer so uporabljeni podatki anonimizirani;
 • za profiliranje kupcev, ki omogoča prikaz potrebam posameznega uporabnika primernejših ponudb tako na spletnih straneh in v naših e-poštah.

Podatke o naročilih na naše e-novice zbiramo z namenom, da vam lahko na želeni e-naslov dostavimo izbor informacij o tehnoloških novostih, izdelkih, posebnih ponudbah in uporabi blagajniških sistemov in POS opreme.

Če boste z nami komunicirali preko kateregakoli družbenega omrežja bomo vaše podatke lahko uporabili tudi za to, da vam preko istega družbenega omrežja posredujemo marketinška sporočila skladno s pogoji in dovoljenji, ki ste jih dali upravitelju družbenega omrežja.

Kako dolgo hranimo vaše osebne podatke in kaj se z njimi zgodi potem

 • Osnovne osebne podatke hranimo več čas, dokler imate status našega registriranega uporabnika na naših spletnih straneh.
 • Osebne podatke, ki jih obdelujemo na podlagi vaše privolitve, hranimo trajno oz. do preklica te privolitve z vaše strani.
 • Podatke o izdanih računih hranimo 10 let od izdaje.
 • Podatke, ki si potrebni za sklenitev in izpolnitev pogodbe med vami in nami, hranimo še 5 let od izpolnitve pogodbe (dobave blaga).
 • Po poteku roka hrambe osebne podatke učinkovito izbrišemo ali anonimiziramo, kar pomeni, da jih obdelamo na tak način, da jih nikakor ni več mogoče povezati z vami oziroma ji pripisati vam.

Prostovoljnost posredovanja podatkov in posledice neposredovanja

Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno. Osebnih podatkov nam niste dolžni posredovati, vendar pa v primeru, da jih ne posredujete, ne morete z nami skleniti pogodbe (saj jih potrebujemo za dostavo naročila). Kateri podatki so taki, da njihovo neposredovanje povzroči navedene posledice, bomo navedli vsakič, ko bomo od vas pridobivali osebne podatke.

Kdo ima dostop do vaših osebnih podatkov

Vaših osebnih podatkov ne posredujemo in ne omogočamo seznanitve z njimi tretjim osebam (izven podjetja OPTIMA solutions d.o.o.) razen tistim zaupanja vrednim partnerjem, ki jih potrebujemo pri izvedbi in ki imajo z nami sklenjeno pisno pogodbo, na podlagi katere izvajajo določena opravila v zvezi z obdelavo podatkov in so dolžni spoštovati zakonodajo glede obdelave in varstva osebnih podatkov (t.i. pogodbeni obdelovalci). Pogodbeni obdelovalci, ki jim posredujemo osebne podatke, so:

 • ponudniki storitev marketinga;
 • ponudniki pošiljanja e-poštnih sporočil;
 • ponudniki pošiljanja sms sporočil;
 • ponudniki programerskih rešitev;
 • dostavne službe, katerim posredujemo podatke, ki jih potrebujejo za prevoz in oddajo naročila
 • dobavitelji in pooblaščeni serviserji v primeru reklamacije ali vprašanja, pri katerih potrebujemo njihovo sodelovanje
 • izvajalcem plačil (na primer Braintee, Bankart, Paypal)

Pogodbeni obdelovalci osebnih podatkov ne iznašajo v tretje države (izven držav članic Evropskega gospodarskega prostora – to so članice EU ter Islandija, Norveška in Liechtenstein).

Z vašo privolitvijo vaše podatke preko piškotkov posredujemo Google, Facebook in drugim družbenim omrežjem.

Vsi partnerji, ki imajo dostop do osebnih podatkov, so zavezani skrbnemu ravnanju z osebnimi podatki skladno z zakonodajo. Posredujemo jim le podatke, ki so nujni za uspešno izvedbo naročila, prodajnega procesa ali druge aktivnosti.

Pogodbeni obdelovalci smejo osebne podatke obdelovati zgolj v okviru naših navodil in osebnih podatkov ne smejo obdelovati za lastne namene. Zavezani so, skupaj s svojimi zaposlenimi, k varovanju zaupnosti vaših osebnih podatkov.

Vaših podatkov v nobenem primeru ne posredujemo nepooblaščenim tretjim osebam.

Kakšne pravice imate v zvezi z osebnimi podatki, kako lahko prekličete privolitev za obdelavo in kakšne so posledice preklica

Glede svojih osebnih podatkov imate naslednje pravice:
– da od nas kadarkoli zahtevate:

 • potrditev, ali obdelujemo vaše osebne podatke;
 • dostop do osebnih podatkov in naslednje informacije: namene obdelave; vrste osebnih podatkov; predvideno obdobje hrambe osebnih podatkov ali, če to ni mogoče, merila, ki se uporabijo za določitev tega obdobja; obstoj avtomatiziranega sprejemanja odločitev, vključno z oblikovanjem profilov ter razloge zanj kot tudi pomen in predvidene posledice take obdelave za vas;
 • eno (brezplačno) kopijo osebnih podatkov v obliki, ki jo določite sami (če je zahteva podana z elektronskim sredstvom za komunikacijo in ne zahtevate drugače, se kopija zagotovi v elektronski obliki); za dodatne kopije, ki jih zahtevate, lahko zaračunamo razumno pristojbino ob upoštevanju stroškov;
 • popravek netočnih osebnih podatkov;
 • omejitev obdelave, kadar:
  • oporekate točnosti osebnih podatkov, in sicer za obdobje, ki nam omogoča preveriti točnost osebnih podatkov;
  • je obdelava nezakonita in nasprotujete izbrisu osebnih podatkov ter namesto tega zahtevate omejitev njihove uporabe;
  • osebnih podatkov ne potrebujemo več za namene obdelave, pa jih vi potrebuje za uveljavljanje, izvajanje ali obrambo pravnih zahtevkov;
 • izbris vseh osebnih podatkov (pravica do pozabe), če so izpolnjene predpostavke iz člena 17 Splošne uredbe o varstvu podatkov, predvsem pa v primeru, kadar prekličete privolitev za obdelavo osebnih podatkov;
 • izpis osebnih podatkov v strukturirani, splošno uporabljani in strojno berljivi obliki, s pravico, da te podatke posredujete drugemu upravljavcu, ne da bi vas mi pri tem ovirali;
 • prenehanje uporabe osebnih podatkov za namene neposrednega trženja, vključno z oblikovanjem profilov;
 • da za vas ne velja odločitev, ki temelji zgolj na avtomatizirani obdelavi, vključno z oblikovanjem profilov, če so izpolnjene predpostavke iz člena 22 Splošne uredbe o varstvu podatkov.

 Svoje zahteve, ki se tičejo uveljavljanja pravic v zvezi z osebnimi podatki, lahko naslovite v pisni obliki na katerikoli kontakt, ki je naveden v tem dokumentu pod Upravljavec osebnih podatkov in kontaktni podatki.

Za potrebe zanesljive identifikacije v primeru uveljavljanja pravic v zvezi z osebnimi podatki lahko od vas zahtevamo dodatne podatke, ukrepanje pa lahko zavrnemo le v primeru, da dokažemo, da vas ne moremo zanesljivo identificirati.

Na vašo zahtevo, s katero uveljavljate svoje pravice v zvezi z osebnimi podatki, moramo odgovoriti brez nepotrebnega odlašanja in najpozneje v enem mesecu od prejema vaše zahteve.

Če menite, da se vaši osebni podatki shranjujejo ali kako drugače obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov, imate pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu RS.

ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI

Na naših spletnih straneh uporabljamo več varnostno-zaščitnih sistemov, ki zagotavljajo ustrezno zaščito pred izgubo, razkritjem, neželenim spreminjanjem ali zlorabo podatkov. Za prenose vseh osebnih podatkov uporabljamo tehnologijo SSL, ki skrbi za kodiranje vseh informacij.

Dostop do zbranih osebnih podatkov imajo le pooblaščene osebe (zaposleni, pogodbeni partnerji) z uporabniškim imenom in geslom.

Prosimo, da nam pri varovanju vaših osebnih podatkov pomagate tako, da tudi sami poskrbite za varnost vašega uporabniškega imena in gesla.

Uporaba piškotkov

Kaj so piškotki?

“Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest (poleg spletnih mest tudi e-poštna sporočila, spletne storitve, oglaševanje in interaktivne aplikacije) naloži v naprave uporabnikov (računalnik, mobilna naprava in podobno), ko ta obišče določeno spletno mesto in običajno vsebujejo:

 • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
 • življenjsko dobo piškotka;
 • vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Ob vsakem ponovnem obisku bo spletno mesto pridobilo podatek o naloženem piškotku in prepoznalo napravo uporabnika.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij, ki bi omogočali identifikacijo posameznika, če pa spletnemu mestu uporabniki te podatke posredujejo sami, na primer z registracijo, se ti lahko povežejo s podatki, ki so shranjeni v piškotku. Če strežnik prebere piškotek skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Če ne želite uporabljati piškotkov, nastavite svoj računalnik tako, da izbriše vse piškotke spletnih strani in/ali vas opozori, preden se piškotek shrani na disk. Če ne želite spremeniti uporabe piškotkov, preprosto nadaljujte na spletno stran.

Vrste piškotkov na naši spletni strani:

1. Obvezni piškotki

Obvezni piškotki, so tisti piškotki, ki jih spletna stran potrebuje za pravilno delovanje. To so na primer piškotki, ki skrbijo za seje prijavljenih uporabnikov (administratorji, moderatorji strani), to so tudi piškotki, ki se naložijo na vaš računalnik zaradi tega, da ob naslednjem obisku vemo, katere od ostalih piškotkov dovolite in katere ne. Na osnovi informacij v teh piškotkih se delovanje in prikaz spletne strani prilagaja vam.

2. Statistika obiska

Upravljalci spletnega mesta si želimo vedeti, kje se naši obiskovalci zadržujejo, katere od posameznih vsebin so najbolj obiskane in od kod sploh pridete na našo spletno stran. To je naša edina povratna informacija in večinoma edini stik z našimi obiskovalci. Zaradi tega beležimo statistiko ogledov. Na podlagi piškotkov, ki jih naložimo na vaš računalnik, lahko vemo ali ste prišli k nam prvič, ali pa ste naš redni obiskovalec.

3. Ostali piškotki

Ti piškotki skrbijo za pravilno nalaganje vtičnikov družabnih omrežij, kot so recimo Facebook, Twitter, Linked-in. V isto kategorijo spadajo tudi video vsebine naložene iz skupnosti Youtube in Vimeo. Piškotki družabnih omrežij kot so Facebook, Twitter, Google+ in podobni beležijo največ informacij o uporabnikih in tako potencialno najbolj ogrožajo vašo zasebnost.

Na naši spletni strani se piškotki socialnih omrežij ne nalagajo avtomatsko, temveč zgolj na izrecen zahtevek obiskovalca s klikom na logo posameznega dužabnega omrežja. Nad morebitnimi piškotki, ki se naložijo ob kliku, nimamo vpliva.